dijous, de gener 10, 2008

Presentació del Fòrum social de Castelldefels

Està clar que hi ha moltes maneres d'implicar-se i intentar canviar el nostre entorn més immediat. Des l'associacionisme, els col·lectius socials, veïnals, entitats, ONG, partit polítics, assembles de joves i veïns, etc...
Doncs a Castelldefels aquest Dissabte 12 de Gener a les 19h al Centre Cívic Frederic Mompou es presenta el Fòrum Social de Castelldefels i el Forum social Català

Tot i que vull manifestar el meu suport al Fòrum i que espero poder participar els dies 17-18-19-20 de Gener en les activitats del Fòrum Social de Castelldefels, no em puc estar de criticar l'exclusió d'aquelles persones que decidim implicar-nos i participar activament amb un partit polític perquè creiem que es una eina vàlida, com qualsevol altra, per construir i lluitar per aconseguir una alternativa al model establert. Això sí, s'hi pot participar com a persona individual i no com a representant d'un partit.

És una cosa que mai he acabat d'entendre i que em sembla que xoca frontalment amb l'argument següent, que està estret de la pàgina del FSCat,: "El FSCat pretén estimular la reflexió i l’acció a partir d’una democràcia veritablement participativa" La meva veu, opinió o reflexió no és igual d'important que la d'aquella persona que es compromet i treballa amb una ONG, o una associació de veïns, etc...? ells no estan fent política? No fer un fòrum amb tots els agents socials, polítics, etc... que es vulguin sumar i implicar amb la recerca d'alternatives al model actual no és retallar el dret a la participació? no es fer dues classes de persones?

Tot i aquestes preguntes que en en ronden pel cap des de fa molts de temps, el mateix que fa que vaig d'assemblea en assemblea de molts moviments socials, animo a tothom a participar activament, perquè mai he cregut que hàgim d'anar restant si el que realment perseguim és algun dia aconseguir la construcció un model de societat més justa, digna i lliure.

Ens veiem el dissabte 12 a les 19h a la presentació del FSCat i del Fòrum social de Castelldefels!

5 comentaris:

  1. todos en nuetras decisiones diarias, y en nuestras acciones diarias, conscientes o no, hacemos política. El asociacionismo asambleario es una asociación consciente de ello al margen de los partidos políticos, y quizá vaya en una concepción democrática más allá que la generalmente aceptada de la democracia parlamentaria. Sinceramente, las asociaciones asamblearias me parecen mejores que las representaciones parlamentarias. Pero en todo caso, desde asociaciones, asambleas, partidos, sindicatos, ONG, o simplemente desde nada, simplemente con nuestras acciones de la vida cotidiana (aunque en principio no sean declaraciones políticas pero si, por ejemplo, algo tran sencillo como considerar que en una reunión de vecinos todos tienen voto, o creer que no debe existir desigualdad alguna a la hora de comprar el pan si hay alguien de otra raza en la cola de comprarlo) es ya política. Porque la política no es algo de unos pocos, si no el modo en que la sociedad convive, individuo por individuo. Un saludo Eva.

    ResponElimina
  2. Bravo pel sentit del FSCat "descentralitzat"! Em sembla una boníssima idea el fet de fer Fòrums socials de manera simultània arreu del territori. Malgrat tot, jo no hi podré participar...

    Pel que fa a la teva reflexió sobre la exclusió de la participació dels partits, crec que té a veure amb la capacitat d'incidència o manipulació d'aquests. I no ho dic de manera nociva, sinó perquè els partits no deixen de ser una associació més, amb el seu ideari on hi tenen un seguit de valors o idees dirigits a incidir en la societat... cap diferència amb les associacions que coneixem, vaja. No obstant, el seu mitjà per incidir socialment és la política en sentit estricte, és a dir la que es fa per a la gestió pública, mentre que les altres organitzacions socials i els individus fan política en el sentit ampli, s'ocupen de "la cosa pública".
    I ara sí, malversant les paraules "incidència i manipulació", també es pot considerar que la ciutadania organitzada ha de dir la seva sense tenir la limitació de les estratègies polítiques dels partits. Tot i que jo crec que participar-hi, hi haurien de poder participar... en definitiva el FSCat és un fòrum, es tracta de compatir... i més tenint en compte que no és res "resolutiu", no ha d'haver-hi consensos ni resolucions ni manifestacions (crec que en aquest cas, la situació seria diferent), no?

    ResponElimina
  3. Aquest sempre ha estat un gran debat dins dels moviments socials i les assembles de campanyes mes o menys unitàries.
    El que tinc clar es que no hi cap diferencia entre una persona que defensa un projecte polític d'un partit i la que defensa un projecte polític d'un associacions, ONG, etc.. Jo crec que que ens Fòrums d'aquest tipus han de ser el màxim de representatius de la societat.
    Peró no entenc això de la "política de gestió" jo almenys espero no fer-na mai! jo si faig política es per canviar la societat que m'envolta i portar a terme un projecte polític que comparteixo amb més gent i ens agrupem amb un grup per treballar i lluitar per una una finalitat concreta.

    ResponElimina
  4. Esteve, dos comentaris:

    Un, que totes les persones, pertanyin o no a un col·lectiu (un partit o una associació de macramé) poden participar per igual al FS, el que no es permet és que els partits hi participin com a entitat. En aquest sentit, crec que està fora de lloc la teva frase sobre persones de primera i persones de segona.

    I dos, que no, que els partits no són una associació com una altra per un motiu senzill: totes (o gairebé totes) les associacions fan política, com tu dius, i com reiteren Canichu i l'elena, però la manera de fer política de les associacions és incidir en el poder i en la gestió de les coses públiques, com diu l'elena, mentre que la manera de fer política dels partits és tenir el poder i exercir-lo. Això vol dir que no formin part de la societat? NO! això vol dir que no puguin participar al FS? NO! no estic dient això. Però vaja, que no, que no són com les altres.

    ResponElimina
  5. Eva, doncs no acabo d'estar d'acord amb el teus dos comentaris...
    El primer crec que a la vida no pots deixar de ser allò que ets i més encara si tens un càrrec "public". Un regidor o regidora d'un ajuntament o un carrac orgànic d'un partit pot participar igualment? Si es així, trobo que en certa manera es una hipocresia, i que acaba sent un problema de sigles i de lluita pel protagonismes i de qui es penja les medalles... i no ho dic nomes pel FSCat, si no per la majoria de moviments socials i en aquesta baralla no en trobaran.

    I el segon comentari, crec que esteu callent en l'error de veurà els partits com simples eines de govern i que l'uic que persegueixen es tenir la cadira per gestionar un poder i prou. Jo considero la seva finalitat dels partits es transformar la societat i fins i tot el sistema (alguns partit) des dels organs de poder popular. I els fòrums o assembles populars busca'n transformar la societat també des del poder popular. Construir òrgans de decisió i de poder paral·lels els actuals que esdevinguin veritables contra-poders. Estar clar que hi ha moltes ONG, Assosicacions, entitats que com veus dius treballant des de la presió el poder. Realment m'he equivocat el posar el mateix sac. pero el que es buscar des del FSCat es l'auto-organització de la societat per esdevenir poder popular.
    Per això crec que en la recercar d'una alternativa a l'actual marc "democràtic" establert hauria de poder participar com partits aquells partit o organitzacions polítiques que ho desitgin participar.

    ResponElimina